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Wednesday 20 August 2014

Paneer Pasanda (पनीर पसंदा)

Paneer Pasanda is yet another jewel in the crown of paneer curry recipes. It has smooth, creamy and mild spicy gravy compared with other paneer subzi preparations. Serve it with shahi pulao or hot paratha for best experience.



Preparation Time : 15 Minutes
Cooking Time : 25 Minutes
Serves : 2 Servings
Taste : Medium spicy and creamy

Ingredients / सामग्री:


English
हिन्दी
Quantity
250 Gram
250  ग्राम
Onion
प्याज / कांदा
2 medium size, square cut
2 मध्यम आकार का, चौकोर कटे
Tomato
टमाटर
3 medium size, square cut
3 मध्यम आकार का, चौकोर कटे
Green Chilly 
हरी मिर्च
1 medium size
1 मध्यम आकार की
Ginger
अदरक
½ Inch
आधा इंच का ट्कड़ा
Garlic
लहसुन
4 – 5 Garlic cloves 
4 – 5 लहसुन कि कली
½  Teaspoon
½  छोटी चम्मच
Coriander Powder / Dhaniya Powder
धनिया पाउडर
½  Teaspoon
½  छोटी चम्मच
Turmeric Powder 
हल्दी पाउडर
¼  Teaspoon
एक चौथाई छोटी चम्मच
Garam Masala
गरम मसाला
¼ Teaspoon
¼ छोटी चम्मच
½ Teaspoon
½ छोटी चम्मच
Red Chili Powder
लाल मिर्च पाउडर
½ Teaspoon
आधा छोटी चम्मच
Cashew Nut
काजू
8 -10 pieces
8 -10 नग
Bay Leaf / Tej Patta
तेजपत्ता
1 leaf
1 पत्ता
Black Cardamoms
काली बड़ी इलायची
2 pieces
2  नग
Water
पानी
½ Cup
½ कप
Oil
तेल
3 ½  Tablespoon
3 ½  चम्मच
½ Cup
½ कप
Fresh Coriander / Cilantro / Parsley
हरा धनिया
2  Tablespoon, finely chopped
2  चम्मच बारीक़ कटा 
Salt
नमक
To Taste
स्वादानुसार

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Method:
  1. Soak cashew nut in hot water for 15 - 20 minutes. Drain water and grind it with 1 teaspoon water. Keep the paste aside.
  2. Make a fine paste of ginger, garlic and green chilli in mixer grinder. 
  3. Roughly chop onion and soak in hot water for 10 minutes. Drain water and grind it into a paste.
  4. Make puree of tomatoes in mixer grinder. 
  5. Cut Indian cottage cheese (paneer) into 2 inch square (1/4 inch thick). Cut each square diagonally into two triangles. 
  6. Heat 2 1/2 tablespoon oil in a pan. When oil is heated, shallow fry panner cubes on low flame, until it turns light brown in color from both sides as shown in video. When done, drain them and place them on paper napkin to absorb excess oil.
  7. Add 1 tablespoon oil in the pan with the leftover oil and let it heat. When oil is heated, add black cardamom, bay leaf, ginger-garlic-chilli paste and saute it for few seconds.
  8. Add onion puree to above mixture and saute till it turns light brown or oil starts to separate on low flame.
  9. Add tomato puree and mix it well. Cover it with lid and cook for 3 -4 minutes or until oil starts separating. 
  10. Now add cashew nut puree and saute it for few seconds by stirring it continuously.
  11. Add turmeric powder, coriander powder, red chilli powder, roasted cumin powder, garam masala and salt to taste. Mix it well.
  12. Add 1/2 cup water in the above mixture. Mix it well, cover it with lid and cook for 4 -5 minutes. Stir in between. 
  13. Now add shallow fried paneer cubes and kasuri methi in the above mixture and mix it well. Cook for 2 minutes on low flame. 
  14. Finally add fresh cream, mix it well and cook for 2 minutes. Turn off the burner and let it stand for 5 minutes.
  15. Our Delicious restaurant style Paneer Pasanda is ready. Garnish it with fresh coriander leaves and serve it hot with Paratha, Kulcha and Rice.
Notes:
  1. Cashew nuts paste gives thick and creamy texture to gravy. You can replace it with poppy seed paste (soak poppy seeds in water and crush them to make a paste).
विधि: 
  1. काजू को गर्म पानी में 15 - 20 मिनट के लिए भिगोएँ। अतरिक्त पानी निकालकर, मिक्सर ग्राइंडर में 1 छोटी चम्मच पानी के साथ पीस लें।  
  2. मिक्सर ग्राइंडर में अदरक, लहसुन और हरी मिर्च का पेस्ट बनाएँ।
  3. प्याज को मोटे टुकड़ो में काट कर 10 मिनट के लिए गरम पानी में भिगोएँ। अतरिक्त पानी निकालकर, मिक्सर ग्राइंडर में पीस लें।  
  4. मिक्सर ग्राइंडर में टमाटर की प्यूरी बनाएँ।
  5. पनीर को 2 इंच चौकोर आकर (1/4 इंच मोटा) में  काटें। फिर इसे त्रिकोण आकर देने के लिए बीच में से तिरछा काटें।  
  6. एक कढ़ाई में 2 1/2 चम्मच तेल गरम करें। गरम तेल में पनीर डालकर दोनों तरफ से हल्के भूरे रंग का होने तक धीमी आंच पर वीडियो में दिखाएँ गये तरीके से तले। अतिरिक्त तेल निकलने के लिए एक प्लेट में पेपर नैपकिन पर निकाले।  
  7. बचे हुए तेल में 1 चम्मच तेल डालकर गरम करें।  गरम तेल में काली बड़ी इलायची, तेजपान का पत्ता, अदरक -लहसुन- हरी मिर्च का पेस्ट डालकर कुछ सेकंड के लिए चलाएँ।  
  8. अब इस मिश्रण में प्याज का पेस्ट डालकर, धीमी आंच पर हल्का भूरा होने तक या ग्रेवी के तेल छोड़ने तक लगातार चलाते हुए पकाएँ।   
  9. उपरोक्त मिश्रण में टमाटर प्यूरी डालकर अच्छे से मिलाएँ, और इसे ढक कर 3 -4 मिनट या तेल छोड़ने तक पकाएँ।   
  10. अब काजू प्यूरी डालकर लगातार चलाते हुए कुछ सेकंड के लिए पकाएँ।   
  11. अब इसमें हल्दी पाउडर, धनिया पाउडर, लाल मिर्च पाउडर, भुना हुआ जीरा पाउडर, गरम मसाला और स्वादानुसार नमक डालकर अच्छी तरह से मिलाएँ। 
  12. उपरोक्त मिश्रण में 1/2 कप पानी डालकर इसे अच्छी तरह से मिलाएँ। इसे ढक कर 4 -5 मिनट तक पकाएँ और बीच में 1 - 2  बार चलाएँ। 
  13. अब इसमें पनीर के टुकड़े और कसूरी मेथी डालकर इसे अच्छी तरह से मिलाएँ और धीमी आंच पर 2 मिनट के लिए पकाएँ।
  14. अंत में, ताजा क्रीम डालकर अच्छी तरह से मिलाएँ और 2 मिनट के लिए पकाएँ। गैस बंद करें और इसे 5 मिनट का स्टैंडिंग समय दें। 
  15. हमारा स्वादिष्ट रेस्टोरेंट शैली का पनीर पसंदा बनकर तैयार हैं। इसे ताजे हरे धनिये की पत्तियों से सजाएँ और गरमा गरम पराठें, कुल्छा चावल के साथ परोसें।
नोट: 
  1. काजू का पेस्ट ग्रेवी को गाढ़ा और मलाईदार बनाता हैं। काजू की जगह आप खसखस का भी उपयोग कर सकते हैं। (खसखस को गर्म पानी में 15 - 20 मिनट के लिए भिगोएँ। अतरिक्त पानी निकालकर, मिक्सर ग्राइंडर में 1 छोटी चम्मच पानी के साथ पीस लें)

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