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Wednesday 8 January 2014

Besan Chilli | Mirchi Ka Besan (मिर्ची का बेसन)

Besan Chilli is a lovely Rajasthani dish. It is prepared by stuffing of Besan in chilli with little spicy, sour and sweet taste.


Click here to watch this recipe video in hindi language

Ingredients:
English
हिन्दी
Quantity
Banana Green Chiles
मोटी हरी मिर्च
125 gram or 5 big size
125  ग्राम / 5 बड़े आकार की
Gram-Flour / Besan
बेसन
½ Cup
½ कप
Asafoetida / Hing
हींग
2 Pinch
2 चुटकी
Cumin
जीरा
1  Tea spoon
छोटी चम्मच
Fennel / Saunf
सौंफ़
2  Tea spoon
छोटी चम्मच
Red Chili Powder
लाल मिर्च पाउडर
1  Tea spoon
छोटी चम्मच
Oil
तेल
4 – 5  Tablespoon
4 – 5 चम्मच
Turmeric Powder
हल्दी पाउडर
¼  Tea spoon
¼  छोटी चम्मच
Coriander Powder / Dhaniya Powder
धनिया पाउडर
1  Tea spoon
छोटी चम्मच
Salt
नमक
To taste
स्वाद के अनुसार
Dry Mango power
अमचुर
1  Tea spoon
छोटी चम्मच
Sugar
चीनी / शक़्क़र
1  Tea spoon
छोटी चम्मच
Fresh Coriander / Cilantro / Parsley
हरा धनिया
For Garnishing
सजाने के लिए
Water
पानी
as required
आवश्यकतानुसार

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Method:
  1. First we will wash and pat dry the green pick chillies and then split them in between as shown in video. Now cut them into three - four pieces.
  2. Heat oil in frying pan, when oil is heated add cumin seeds, fennel, asafoetida and gram flour and stir it continuously until the flour become light brown in color or give a cooked aroma.
  3. Now add all the spices like turmeric powder, coriander powder, red chili powder and salt in roasted gram flour and mix it well. 
  4. In above mixture, add the split cut chillies and around one cup of water and mix it well. Cover it with a lid and cook it for 10 minutes. Stir 2 - 3 times in between with the help of a spoon.
  5. Now add the dried mango powder, sugar and mix it well. Cook it uncovered for about two to three minutes on low flame. Stir in between. 
  6. Our Besan Chilli is ready to serve. Garnish it with fresh green coriander and serve hot with chapatis, paratha or rice.
विधि:
  1. मिर्चियों को अच्छी तरह से धोकर पोछ ले और विडियो में दिखाए गये तरीके से बीच में से चाकू की मदद से चीरा लगाकर तीन टुकड़ो में काट लें। 
  2. कढ़ाई मे तेल गरम करें, गरम तेल में जीरा, सोफ़, हींग और बेसन डालकर लगातार भुनेंगे, जब तक की बेसन में से भीनी - भीनी खुश्बू न आए या बेसन हल्का गुलाबी रंग का हो जाए। 
  3. अब भुने हुए बेसन में सारे मसाले जैसे की हल्दी पाउडर, धनिया पाउडर, लाल मिर्च पाउडर और नमक डालकर अच्छी तरह से मिला लेंगे।  
  4. उपरोक्त मिश्रण में कटी हुई मिर्ची डालकर अच्छी तरह से मिला ले और करीब एक कप पानी डालकर, ढक्कर करीब दस मिनट के लिए पकाए। (बीच में चम्मच की मदद से एक - दो बार चला लें)
  5. अब इसमें अमचूर पाउडर और शक़्क़र डालकर अच्छी तरह से चलाए और करीब दो से तीन मिनट तक धीमी आँच पर बिना ढके पकाए। (बीच में चम्मच की मदद से एक - दो बार चला लें)
  6. हमारा मिर्ची का बेसन बनकर तैयार हैं। इसे ताजा हरे धनिये से सजाए और गरमा गरम रोटी, पराठे और चावल के साथ परोसे। 


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