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Saturday 12 October 2013

Moongdal Ki Burfi / मूंगदाल की बर्फी

MoongDaal Barfi is an exotic and healthy sweet dish to add to the list of your festival sweets. It is quick and easy to make and enjoyed by people of all age group in a family.

मूंगदाल बर्फी खाने में स्वादिष्ट होने के साथ साथ बहुत ही पौष्टिक होती है वैसे तो इन्हें त्योहारो पर बनाया जाता है, लेकिन आप इन्हें एक मिठाई के रूप में कभी भी बना सकते है यह सभी के लिए फायदेमंद होते है तो आइये बनाते है मूंगदाल बर्फी............


Click here to watch this video in English language

Ingredients for moong dal barfi :

  • Yellow Moong Dal - 1 Cup
  • Semolina / Rava - ¼ Cup
  • Sugar - 100 Gram
  • Water - ¼ Cup or 50 Gram
  • Milk - ¼ Cup
  • Pista / Pistachio - For Dressing
  • Cardamon Powder / Elaichi - For Dressing
  • Ghee:
  • 1 Table spoon for dough.
  • 1 Table spoon for roasting.
  • As required for  deep frying


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Method for moong dal barfi :

  1. Take Moong daal flour in a bowl, add semolina, ghee and mix it well.
  2. Add milk to it and knead a dough out of it.
  3. Now we need to shape the dough and fry them, Put on a burner and heat ghee, by the time make small balls out of the dough and press it with fingers to give the shape as shown in the video.
  4. When the ghee is heated, put nicely shaped moong daal mixture in ghee and fry it well till it becomes golden brown in colour on medium flame.
  5. Similarly fry all the moong daal pieces commonly known as muthiyas.
  6. Let them cool down. When cooled break them into smaller pieces and grind them in a mixture to make a coarse dry powder.
  7. Filter it with the help of sieve to get fine and coarse powder.
  8. Now heat one tablespoon ghee in a pan and nicely roast this mixture for 2-3 minutes on low flame, continuously stirring it.
  9. Now we need to make sugar syrup. Put on a burner & place a pan, add water & let it boil, add sugar keep stirring till the sugar totally dissolves in water to make syrup. Put off the burner.
  10. Now add the roasted mixture to syrup little by little and keep stirring it continuously to mix them very well. 
  11. Add cardamom powder and again mix everything well.
  12. Grease a shallow wide vessel with ghee and spread this mixture nicely and evenly. Garnish it with pistachio and let it set for about an hour.
  13. MoongDaal Barfi is now ready. Cut it into desires shape and enjoy the healthy festival sweet. 

मूंगदाल बर्फी बनाने की  सामग्री :
  • मूंग दाल - 1 कप
  • सूजी / रवा - ¼ कप
  • चीनी / शक़्क़र - 100  ग्राम
  • पानी - ¼ कप या 50  ग्राम
  • दूध - ¼ कप
  • पिस्ता - सजाने के लिए
  • इलायची - सजाने के लिए
  • घी:
  • 1 Table spoon for dough.
  • 1 Table spoon for roasting.
  • As required for  deep frying

मूंगदाल बर्फी बनाने की विधि:
  1. मूंग की बिना छिलके वाली दाल (मूंग की पीली दाल / मूंग का मोगर)  को मिक्सर में पीस कर छान ले
  2. एक खाली प्याले में मूंग की पीसी हुई दाल, सूजी और घी डालकर अच्छी तरह से मिलाये
  3. फिर इसमे दूध डालकर अच्छी तरह से गूँथ लें
  4. हाथो की मदद से गुंथे हुए मिश्रण की छोटी छोटी मुठिया बना लें
  5. कढाई में घी डालकर मध्यम गरम कीजिये, गरम घी में मुठिया डालकर लगातार मध्यम गैस पर चलते रहीये और सुनहरा लाल होने पर निकाल ले
  6. मुठिया ठंडी होने पर उसके छोटे छोटे टुकड़े कर के मिक्सर में पीस ले और छलनी की मदत से छान ले।
  7. कढाई में 1 बडी चम्मच (Tablespoon) घी डालकर गरम कीजिये, गरम घी में पीसी हुई मुठिया डालकर लगातार करीब 2 मिनट के लिए धीमी गैस पर सेके और फिर इस मिश्रण को एक प्याले में निकाल ले
  8. चाशनी बनाने के लिए गैस चालू करके कढाई में पानी और शक्कर डालकर 2 तार की चाशनी बनने तक लगातार चलते रहे।
  9. अब गैस बंद करके सेके हुए मिश्रण को चाशनी में अच्छी तरह से मिलाये।
  10. अब इसमें इलायची पाउडर डालकर अच्छी तरह से मिलाये।
  11. बर्फी को जमाने के लिए, एक थाली में हल्का सा घी लगाये और मिश्रण को डालकर अच्छी तरह से दबाकर एक सामान कर ले, ऊपर से पिस्ता डाले और करीब 1 घंटे के लिए रखे
  12. मूंगदाल बर्फी जमकर तैयार है, अब आप इसे मन चाहे आकार में काटे और इस स्वादिष्ट बर्फी का लुफ्त उठाये।
टिप्पणी:
  • आप इस बर्फी को 10 - 15 दिनों तक एयर टाइट कंटेनर में फ्रिज में रखकर इसका लुफ्त उठा सकते है
  • You can refrigerate Moongdal Barfi in air-tight container for 10 to 15 days and can keep enjoying it.

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2 comments:

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