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Monday 9 September 2013

Paneer Tikka / पनीर टिक्का

Paneer Tikka is a very popular Indian Punjabi dish usually served as a starter. It is very tasty and easy to cook recipe at home.


Click below to watch this video in English language

Ingredients :

  • Indian Cheese | Paneer - 150 Gram, Chopped in cubes 
  • Capsicum | Bell Pepper - 1 medium size square cut 
  • Tomato- 1 medium size square cut 
  • Onion - 1 medium size, cut into squares with layers separated 
  • Curd| Yogurt  - 2 Table spoon 
  • Ginger and Garlic Paste - 1 Teaspoon (Paste of 1 Inch Ginger and 4 - 5 Garlic cloves) 
  • Lemon | Lime Juice  - ½ Lemon  
  • Roasted Cumin Powder - 1 Teaspoon 
  • Chaat Masala - 1 Teaspoon 
  • Red Chili Powder  - 1 Teaspoon 
  • Turmeric Powder  - ½ Teaspoon 
  • Oil - as required
  • Salt  - To taste 


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Method:
  1. Take curd / yogurt in a large bowl. Add red chilli powder, chaat masala, roasted cumin powder, turmeric powder, salt and mix well.
  2. Now add lemon juice, ginger - garlic paste, 2 tbsp oil and blend well.
  3. Add the vegetables (Onion, capsicum, tomato) and also paneer (Indian Cheese) and mix well. Set aside to marinate for half  and hour. 
  4. On a satay stick or a toothpick arrange in sequence (capsicum > onion > tomato > paneer and repeat the sequence).
  5. Heat 2 tbsp oil in a pan and place the stick in oil. Turn and cook on other side.
  6. Remove and serve with Homemade Cabbage Salad.

पनीर टिक्का बनाने की सामग्री:
  • पनीर - 150 ग्राम, चौकोर टुकड़ों में कटा
  • शिमला मिर्च -1 मध्यम आकार की चौकोर कटी
  • टमाटर - 1 मध्यम आकार का चौकोर कटा 
  • प्याज | कांदा - 1 मध्यम आकार की, चौकोर टुकड़ो में कटी और परतें अलग की हुई
  • दही | छेना - 2 चम्मच
  • अदरक और लहसुन का पैस्ट -  1 छोटी चम्मच (1 इंच अदरक और 4 - 5 लहसुन की कली का पैस्ट)
  • नींबू का रस - ½ नींबू का रस 
  • भुना हुआ जीरा पाउडर - 1 छोटी चम्मच
  • चाट मसाला- 1 छोटी चम्मच
  • लाल मिर्च -  1 छोटी चम्मच
  • हल्दी- ½ छोटी चम्मच
  • तेल - आवश्यकतानुसार
  • नमक - स्वाद के अनुसार


पनीर टिक्का बनाने की विधि:

  1. एक बड़े कटोरे में दही लेकर लाल मिर्च पाउडर, चाट मसाला, जीरा पाउडर, हल्दी और नमक डालकर अच्छी तरह मिलाएँ।
  2. फिर नींबू का रस, अदरक - लहसुन का पेस्ट और 2 बड़े चम्मच तेल डालकर अच्छी तरह ब्लेंड करें।
  3. अब सब्जियाँ (प्याज, शिमला मिर्च, टमाटर) और पनीर डालकर अच्छी तरह मिलाएँ। फिर आधे घंटे के लिए मैरिनेट होने के लिए अलग रख दें।
  4. एक साते स्टिक या टूथपिक पर इस क्रम में सजाएँ (शिमला मिर्च > प्याज > टमाटर > पनीर और इसी क्रम को दोहराएँ)।
  5. एक पेन में 2 बड़े चम्मच तेल गरम करके स्टिकस को उस पर रखें। अब पलटकर दूसरी तरफ से पकाएँ।
  6. फिर निकालकर पत्तागोभी सलाद के साथ पेश करें।

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