Join Us on Facebook Add to Circles

Wednesday 18 September 2013

Corn Peas Curry / कॉर्न (भुट्टा) मटर करी

Corn Peas Curry is a fine mixture of corn, peas, cashew nut and Indian spices. It is quick and easy to prepare and delicious in taste.


Click here to watch this video in English language

Ingredients for corn peas curry:

  • Green Peas - ½ Cup Peeled
  • Corn - ½ Cup Peeled
  • Cream - ¼ Cup
  • Tomato Puree - 1 medium size Tomato
  • Onion - 1 medium size, finely chopped
  • Tomato - 2 medium size, finely chopped
  • Oil - 4  Table spoon
  • Paste of:
  • Onion -  1 medium size onion
  • Cashew Nut - 5 – 6 Cashew Nut
  • Green Chilli - 1 Green Chilli
  • Ginger - ½ Inch Ginger
  • and Garlic Paste -  4 - 5 Garlic cloves 
  • Fresh Coriander / Cilantro / Parsley - 2 Table spoon finely chopped
  • Turmeric Powder - ¼  Tea spoon
  • Coriander Powder / Dhania Powder - ½  Tea spoon
  • Red Chili powder - ¼  Tea spoon
  • Cumin - ¼  Tea spoon
  • Garam masala - ¼  Tea spoon
  • Salt - ½  Tea spoon or To Taste
  • Cashew Nut - 4 – 5 For Garnishing 
  • Asafoetida / hing - 1 Pinch
  • Water - as required




Click below to SUBSCRIBE FREE on my
pages and don't miss any of my new recipes

Method for corn peas curry:
  1. Boil corn in half cup of water in a pan, till it become soft.
  2. Heat one tablespoon oil in a another pan. When oil is heated saute green peas for few minutes.
  3. Again heat little oil in a pan and fry the cashew nuts till they become light brown as shown in video.
  4. Heat remaining oil and add cumin seed and let it become light brown. Add onion-garlic-ginger-green chilli-cashew nut paste, Asafoetida / hing and saute it for 1 minute. Stir it  continuously.
  5. Add tomato puree and saute it till it start leaving little oil.
  6. Add all the spices :- coriander powder, turmeric powder, red chilli powder, salt, garam masala and mix it well.
  7. Add cream to it and mix it well, Saute it till it start leaving oil.
  8. Add water, fried peas, boiled corn and cover cook it for 7-8 minutes or till the gravy becomes thick.
  9. Garnish it with fresh coriander leaves and fried cashew nut. 
  10. Our Corn Peas Curry is ready. Serve hot with chapatis, paratha, naan or rice.

कॉर्न मटर करी बनाने की  सामग्री :
  • हरा मटर दाना - ½  कप
  • भुट्टा / मक्का दाना - ½  कप
  • मलाई - ¼  कप
  • टमाटर प्यूरी - 1 मध्यम आकार के टमाटर की 
  • प्याज / कांदा - 1 मध्यम आकार की, बारीक़ कटा   
  • टमाटर - 2 मध्यम आकार की, बारीक़ कटा  
  • तेल - 4  चम्मच
  •  पैस्ट:
  • प्याज / कांदा -  1 मध्यम आकार का प्याज
  • अदरक - ½ इंच अदरक,
  • लहसुन - 4  - 5 लहसुन कि कली 
  • काजू  -  5 - 6 काजू 
  • हरी मिर्च का पैस्ट - 1 हरी मिर्च
  • हरा धनिया - 2 चम्मच, बारीक़ कटा 
  • हल्दी - ¼  छोटी चम्मच
  • धनिया पाउडर - ½  छोटी चम्मच
  • लाल मिर्च पाउडर - ¼  छोटी चम्मच
  • जीरा - ¼  छोटी चम्मच
  • गरम मसाला - ¼  छोटी चम्मच
  • नमक - ½  छोटी चम्मच  या स्वाद के अनुसार
  • काजू - 4 – 5 सजाने के लिए
  • हींग - 1 चुटकी
  • पानी - आवश्यकतानुसार

कॉर्न मटर करी बनाने की विधि:
  1. एक बर्तन में आधे कप पानी में भुट्टे (कॉर्न) के दानों को नरम होने तक उबालें। 
  2. कढ़ाई में एक बड़ा चम्मच तेल गरम करें। गरम तेल में हरे मटर के दानों को कुछ मिनटों के लिए हल्का सा तलें। 
  3. कढ़ाई में दोबारा थोड़ा सा तेल गरम करें और काजू को हल्का सुनहरा होने तक तलें 
  4. अब कढ़ाई में बचा हुआ तेल गरम करें, गरम तेल में जीरा डालकर उसे हल्का सुनहरा होने दें। 
  5. अब इस में प्याज - हरी मिर्ची - अदरक - लहसुन - काजू का पेस्ट और हींग डालकर एक मिनट के लिए लगातार चलाएँ। 
  6. अब टमाटर प्यूरी डालकर इस मिश्रण को तेल छोड़ने तक पकाएँ। 
  7. अब इसमें सारे मसाले जैसे धनिया पाउडर, हल्दी पाउडर, लाल मिर्च पाउडर, नमक और गरम मसाला डालकर अच्छी तरह से मिलाएँ। 
  8. उपरोक्त मिश्रण में मलाई / क्रीम डालकर इसे तेल छोड़ने तक पकाएँ। 
  9. अब इसमें तले हुए मटर के दाने, उबले हुए भुट्टे (कॉर्न) के दाने और थोड़ा पानी डालकर इसे ढक्कर साथ से आठ मिनट के लिए ग्रेवी गाढ़ी होने तक पकाएँ। 
  10. कॉर्न मटर करी बनकर तैयार हैं, इसे ताजे हरे धनिये और तले हुए काजू से सजाएँ और गरमा गरम रोटी, पराठे, नान या चावल के साथ इस का लुफ्त उठाएँ।    

Join me on Facebook

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...