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Monday 26 August 2013

Tomato Soup (टमाटर का सूप)

Tomato soup is a very delicious and healthy dish. Especially in winters it is a treat to your taste buds and throat and gives a cozy start to your meals. So let’s see how we can make a rich and healthy bowl of hot tomato soup at home.



Click here to watch this video in English language

Cooking Time: 15-20 minutes
Servings: 4 Person / चार लोगों के लिये।
Preparation Time: 10-15 minutes
Category: Veg

Ingredients:


  • Tomatoes (टमाटर) - 500 Gram, cut in small pieces
  • Carrot (गाजर) - 1 medium size peeled and cut in small pieces
  • Onion (प्याज,कांदा) - 1 big size 
  • Fresh Cream (ताजी क्रीम ) - 1 Tablespoon (Optional) (1 टेबिल स्पून)
  • Bread Croutons (ब्रेड के तले हुए टुकड़े) - as required (Optional)
  • Garlic (लहसुन) - 5 – 6 Cloves (5 – 6 कली)
  • Roasted Cumin Powder (भुना हुआ जीरा पाउडर,जिरे पूड) - ½ Teaspoon (आधा छोटी चम्मच)
  • Black Pepper Powder | Kali Mirch Powder(काली मिर्च पाउडर,काळे मिरे) - ¼ Teaspoon(¼ छोटी चम्मच )
  • Dry Ginger Powder (सूखा अदरक पाउडर | सोंठ, सुंठ पूड) - ½ Teaspoon (आधा छोटी चम्मच)
  • Black Salt (काला नमक,काळा मीठ) - ½ Teaspoon (आधा छोटी चम्मच)
  • Salt (नमक,मीठ) - To taste (स्वाद के अनुसार)
  • Water (पानी,पाणी) - as required
  • Oil (तेल) - 1 Teaspoon (1 छोटी चम्मच)



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Method:
  1. Wash tomatoes and carrot with clean water.
  2. Cut tomatoes, carrot and onion into small pieces.
  3. Heat a teaspoon oil in a deep pot.
  4. Add onion and garlic cloves in the pot and saute for 30 seconds till transparent.
  5. Add carrot and saute for 30 more seconds.
  6. Now add tomatoes and cook for 10 minutes, covered with a lid. Stir in between.
  7. Put off the burner and allow the mixture to cool.
  8. When the mixture is cool, grind it in a mixer grinder to get a smooth puree with a little water.
  9. Strain the blended mixture through a strainer in a bowl.
  10. Put it back on heat for 4 - 5 minutes.
  11. Add 1 tablespoon fresh cream and stir it. Put off the burner.
  12. Add dry ginger powder, roasted cumin powder, black pepper powder, black salt, salt and mix it well.
  13. Our Yummy Tomato Soup is ready to serve.
  14. Serve hot in a serving bowl. Add few pieces of croutons and garnish it with fresh cream.
Tips:
  1. If you wish to have a thick soup you may add a handful of rice OR a diced potato while cooking vegetables, else you may add 1 tablespoon cornflour mixed in hot water to the filtered vegetable soup to make it thick.
विधि:
  1. टमाटर और गाजर को साफ पानी में अच्छी तरह धोकर पौंछ लें।
  2. टमाटर, गाजर और प्याज को छोटे टुकड़ो में काट लें।
  3. एक गहरे बर्तन में एक चम्‍मच तेल डालकर गरम करे।
  4. अब इसमे लहसुन और प्याज डालकर 30 सेकेंड या रंग छोड़ने तक भूनें। 
  5. फिर इसमे गाजर डालकर 30 सेकेंड के लिए चलाएं।
  6. अब इसमे टमाटर डालकर 10 मिनट के लिए ढक्कर पकाएँ। 5 मिनट के बाद एक बार चला लें। 
  7. गैस बंद करें और मिश्रण को ठण्डा होने के लिए अलग रख दें। 
  8. ठण्डा होने के बाद इस मिश्रण को मिक्सर में थोड़े पानी के साथ पीसें। 
  9. अब इस पीसें गये मिश्रण को छलनी से छान कर टमाटर के बीज और छिलको को अलग कर दें।
  10. छने हुए टमाटर के मिश्रण को गैस पर 4 -5  मिनिट तक गरम करे।
  11. अब इसमे 1 टेबिल स्पून ताजी मलाई (क्रीम) डालकर मिलाएँ और गैस बंद कर दे।
  12. अब सारे मसाले जैसे की सोंठ, भुना हुआ जीरा पाउडर, काली मिर्च, काला नमक और नमक डालकर अच्छी तरह मिलाएँ। 
  13. टमाटर सूप को सर्विंग बाउल में निकाल लें, और ऊपर से फ्रेश क्रीम, ब्रेड के क्रिस्पी टुकड़े डालकर गरमा गर्म सर्व करें।
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