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Monday 26 August 2013

Shrikhand | श्रीखण्ड | Flavored Indian Yogurt

Shrikhand is a dessert which transforms ordinary curd into a delicacy. It is an Indian sweet dish made of strained yogurt. It is one of the main desserts in Gujarati and Maharashtrian cuisine. Preparation of this dish is very simple but it takes some time to process yogurt properly.



Click here to watch this recipe video in English language

Ingredients / सामग्री:

Fresh Curd | Yogurt (ताजा दही| छेना) - 500 Gram (500  ग्राम)
Sugar(चीनी |शक़्क़र) - 150 Gram (150 ग्राम)
Milk Masala (दूध मसाला) - ½ Teaspoon (½ छोटी चम्मच)
Grapes (अंगूर) -For Garnishing (सजाने के लिए)
Almond | Badam (बादाम) -For Garnishing (सजाने के लिए)
Pista | Pistachio (पिस्ता) - For Garnishing (सजाने के लिए)




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Method:

  1. First we will drain extra water from the yogurt – Put a muslin or cheese cloth over a bowl. Now pour the yogurt over muslin cloth to drain as shown in video.
  2. Next gently squeeze the excess water from yogurt. Make sure not to squeeze out the yogurt.
  3. Hang the yogurt cloth for couple of hours to drain excess water.
  4. Yogurt will become thick in consistency.
  5. Take a yogurt in a bowl and add sugar to it. Beat it well and keep aside for one and half hour.
  6. With the help of cotton cloth, strain the yogurt.
  7. Add milk masala and grapes to it. Mix it well.
  8. Garnish with almonds and pistachios.
  9. Chill the shrikhand before serving.
  10. Our Delicious Shrikhand is ready. Traditionally, Shrikhand is served with puri (fried flat bread).

विधि:
  1. पहले हम मट्ठा बनाएँगे। 
  2. मट्ठा बनाने के लिए - एक बर्तन पर एक सूती कपड़ा रखे और उस पर दही डालकर अतिरिक्त पानी निकलने तक कुछ घंटो के लिए वीडियो में दिखाएँ गए तरीके से टांग कर रखें। 
  3. जब दही गाढ़ा हो जाये तो उसमे शक़्क़र डालकर अच्छे से मिलाएँ  और डेड़ घंटे (one and half hour) के लिए अलग रख दे 
  4. अब सूती कपड़े की मदद से दही को छान ले
  5. अब इसमे दूध मसाला और अंगूर डालें। 
  6. बादाम और पिसते की कतरन से सजाएँ। 
  7. परोसने से पहले श्रीखण्ड को फ्रिज में रख कर ठंडा करें। 
  8. हमारा स्वादिष्ट श्रीखण्ड बनकर तैयार हैं। परंपरागत रूप से श्रीखण्ड पुरी (तली फ्लैट रोटी) के साथ परोसा जाता है
Tip:

  1. If your hung curd is thick add some cold milk as per your consistency.
नोट:
  1. अगर आपका मट्ठा ज्यादा गाढ़ा हो जाए तो आप उसमे थोड़ा ठंडा दूध मिलाएँ। 

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