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Saturday 11 January 2014

Bhel Puri Recipe | भेल पूरी

Bhel Puri is a very popular street food of India. It is very delicious to eat, quick and easy to prepare. It is a mixture of various chutneys, sev, spices and vegetables. There are two types pf bhel - dry and wet bhel. This recipe is for the wet bhel puri where chutneys are added.



Serve : 4 person
Prep Time : 15 minutes
Taste : Sweet, sour and spicy

Ingredients / सामग्री:
  • Puffed Rice | Murmure | Parmal (मुरमुरे | कुरमुरे) - 2 Cup (2 कप)
  • Papdi (पापड़ी) - ½ Cup (½ कप)
  • Fine / Thin / Barik sev / Nylon Sev (बारीक़ सेव) - ½ Cup (½ कप)
  • Namkeen Boondi (नमकीन बूंदी) - ¼ Cup (¼ कप)
  • Boiled Potato (उबला हुआ आलू) - 1 medium size, cut into squares (1 मध्यम आकार का, चौकोर टुकड़ो में कटा हुआ)
  • Onion (प्याज / कांदा) - 1 medium size, finely chopped (1 मध्यम आकार की, बारीक़ कटा)   
  • Raw Mango (कच्ची कैरी | कच्चा आम) - 1 medium size, finely chopped (1 मध्यम आकार की, बारीक़ कटी)   
  • Cucumber (ककड़ी | खीरा) - 1 medium size, finely chopped (1 मध्यम आकार की, बारीक़ कटी)   
  • Tomato (टमाटर) - 1 medium size, finely chopped (1 मध्यम आकार की, बारीक़ कटा)   
  • Salt (नमक) - To taste (स्वाद के अनुसार)
  • Chaat Masala (चाट मसाला) - 1  Tea spoon (1  छोटी चम्मच)
  • Fresh Coriander | Cilantro | Parsley (हरा धनिया) - 4 Table spoon finely chopped (4 चम्मच, बारीक़ कटा) 
  • Green Chilly (हरी मिर्च) - 2 medium size, finely chopped (2 मध्यम आकार की, बारीक़ कटी)
  • Green coriander Chutney (हरा  धनिया चटनी) - 2 Tablespoon (2 चम्मच)
  • Tamarind | Imli chutney (इमली चटनी) - 4 Tablespoon (4 चम्मच)

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Method:
  1. Take a large bowl and pour murmura to it. Now add papdi, half of the sev, spicy boondi and mix it well.
  2. Now add finely chopped onion, raw mango (Lime / lemon juice in absence of raw mango), cucumber, tomato and again mix it well as shown in video.
  3. Now add all the remaining  ingredients  like :- salt to taste, chaat masala, boiled crumbled potato, green chillies, green coriander / cilantro chutney, tamarind chutney. With the help of spoon mix it well.
  4. Our Yummy Bhel Puri is ready to server.
  5. Garnish it with fresh green coriander and left over sev.
Tip:
  1. Mix all the wet ingredients at the time of serving.
  2. Quantity of salt, spices and chuteys can be adjust as per your taste. 
  3. Nylon sev is a very thin variety of ddep fried besan sev used as a topping for chaats. It is readily available at most provision stores.
  4. You can replace papdi with crushed golgappa (Puri used for pani poori)

विधि:
  1. एक बर्तन में मुरमुरा डालें। अब इसमे पापड़ी, आधी सेव और मसालेदार तीख़ी बूंदी डालकर इसे अच्छी तरह से मिला लें। 
  2. अब इस मिश्रण में बारीक कटा हुआ प्याज, कच्ची कैरी (कच्ची कैरी के अभाव में लाइम / नींबू का रस डाले), ककड़ी / खीरा और टमाटर डालकर इसे अच्छी तरह से मिला लें।
  3. अब शेष सभी सामग्री जैसे:- स्वादानुसार नमक, चाट मसाला, उबला हुआ मसला आलू, हरी मिर्च, हरा धनिया चटनी और इमली की चटनी को डालकर इसे अच्छी तरह से मिला लें। 
  4. हमारी स्वादिष्ट भेल बनकर तैयार है। 
  5. इसे ताजा हरे धनिये और बची हुई सेव से सजाकर परोसे।
नोट:
  1. सभी गीली सामग्री हम परोसने से तुरंत पहले डालेंगे, नहीं तो भेल सील (नरम पड़) जाएगी। 

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